Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium van de Belastingdienst. Dit betekent dat de fiscus naheffingen kan opleggen wanneer een arbeidsrelatie met een zzp’er feitelijk een dienstverband blijkt te zijn. Organisaties die werken met zzp’ers lopen hiermee mogelijk financiële risico’s. Er geldt een overgangsperiode van een jaar waarin organisaties maatregelen kunnen nemen tegen schijnzelfstandigheid.

Belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2025

  • Einde handhavingspauze & extra controles: De Belastingdienst kan naheffingen opleggen vanaf januari 2025. Dit kan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025. Over de periode vóór 2025 zal de Belastingdienst geen boetes of naheffingen opleggen als blijkt dat zzp’ers in feite werknemers zijn. Sectoren met veel zzp’ers, zoals de zorg, krijgen speciale aandacht.
  • Toekomstige wetgeving (Wet VBAR): Naast de hernieuwde handhaving werkt de overheid aan de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR), die een duidelijker toetsingskader moet bieden voor het beoordelen van arbeidsrelaties. Dit wetsvoorstel zal niet eerder dan 2026 in werking treden, tot die tijd blijft de huidige wetgeving en rechtspraak leidend.

Actiepunten voor zorginstellingen

Voor zorginstellingen is het belangrijk om snel maatregelen te nemen. Mocht dit een te grote uitdaging zijn kan het overgangsjaar goed benut worden door zzp-arbeidsrelaties te screenen en risico’s in kaart te brengen. Een goed hulpmiddel hierbij is de webmodule ‘Beoordeling Arbeidsrelaties’ van de Belastingdienst, die een indicatie geeft van de risico’s op schijnzelfstandigheid. Afhankelijk van de situatie dienen samenwerkingsvormen te worden aangepast, bijvoorbeeld door goedgekeurde modelovereenkomsten te gebruiken of door zzp’ers via een uitzendbureau in te huren of in dienst te nemen.

Abaud beschikt over de juiste en relevante kennis als het gaat om zzp-arbeidsrelaties en de bijbehorende wet- en regelgeving. Wij helpen jou als zorgaanbieder graag bij het in kaart brengen van je zzp-arbeidsrelaties en het voorkomen van schijnzelfstandigheid.

Meer weten? Neem contact op met Kelly Nieuwenhuizen of bel met ons team op 030 207 27 00. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Lees ook: 

Deel dit artikel