Het pensioenakkoord, volgens de Rijksoverheid transparanter en persoonlijker. Het nieuwe pensioenstelsel verandert niet alleen voor werknemers, maar uiteraard ook voor de werkgevers. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Het nieuwe pensioenstelsel
Bepalend voor het huidige pensioenstelsel zijn de dekkingsgraad en rekenrente, maar deze factoren spelen in het nieuwe stelsel geen rol meer.

  • In het nieuwe stelsel moet het pensioen meer mee gaan bewegen met de economie. In betere tijden gaat het pensioen omhoog, in mindere economische tijden gaat het pensioen omlaag. Het pensioenbedrag voor de medewerker gaat dus schommelen.
  • Het nieuwe stelsel biedt geen uitkeringsgarantie (wat nu eigenlijk ook al meer een belofte is) meer, maar ieder deelnemer bouwt een eigen pensioenpotje op.

 

De nieuwe regels voor pensioen gaan eigenlijk over de kern bij pensioenopbouw: de ingelegde premie gebruiken om te beleggen en zo geld verdienen voor een goed pensioen. Collectief wordt een reserve voor mindere tijden gecreëerd. Zo worden grote verschillen tussen generaties voorkomen.

Wanneer gaan de veranderingen in?

Op 1 januari 2023 moet het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd worden. De pensioenuitvoerders krijgen de komende jaren de tijd om het nieuwe stelsel te implementeren. Uitvoerder PFZW moet uiterlijk per 1 januari 2027 over zijn. Voor werkgevers is voor de overgangsfase een stappenplan opgesteld.

Meer weten? 

Op 14 februari 2022 heeft PFZW voor werkgevers een webinar georganiseerd, je kan het webinar terugkijken.

Deel dit artikel