Als bestuurder van een zorgonderneming ben je verantwoordelijk voor een juiste, tijdige en volledige financiële administratie. Daarnaast heeft de Wtza de eisen aan de transparantie van en de verantwoording over de financiële bedrijfsvoering via de jaarrekening opgeschroefd. Een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) benadrukt het belang hiervan vandaag nogmaals.

Een thuiszorgorganisatie en diens bestuurder kregen na een onderzoek van de NZa een boete opgelegd. De NZa startte dit onderzoek na signalen te hebben ontvangen. Hierbij werden de jaarrekening, declaraties en de financiële administratie onderzocht. Behalve een een onvolledige, onjuiste en niet actuele administratie constateerde de autoriteit dat sommige prestaties en declaraties niet juist waren. Voor het eerst werd aan een bestuurder een persoonlijke boete opgelegd omdat de NZa van oordeel was dat de bestuurder had moeten ingrijpen.

De NZa geeft aan dat de boete het gevolg is van een nieuwe onderzoeksmethode waarna ze op basis van signalen gericht informatie opvragen bij zorgaanbieders. Dit stelt de NZa in staat sneller en meer onderzoek te doen.

abaud kan het belang van een goede financiële en zorgadministratie, werkende interne controlemechanisme en een juiste en volledige jaarrekening niet vaak genoeg benadrukken. Vraag je je af of dit in jouw kliniek op orde is, laat ons meekijken. Krijg je als zorgaanbieder te maken met deze signalen, neem ze serieus, handel proactief en neem maatregelen. Ook hierbij kan abaud je adviseren.

Neem contact op met Bas.

 

 

Deel dit artikel